odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kaczki

    2 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • miód

    100 ml
  • ocet balsamiczny

    100 ml
  • rosół wołowy

    300 ml
  • oliwa

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Goździki całe Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Mięso z kaczki myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki oraz nadmiar skóry po bokach. Skórę nacinamy ukośnie.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Curry, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz czarny łączymy w miseczce (proporcje wg uznania) i tak przygotowaną mieszankę wcieramy w mięso kaczki z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy na nim mięso, aż do uzyskania złocistego koloru. Smażenie zaczynamy od strony skóry. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na chwilę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180̊C - 190̊C. Kaczkę w naczyniu wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 5-6 minut przed wyjęciem, przykrywamy mięso folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.

Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Do garnka dodajemy ocet balsamiczny i miód. Przyprawiamy mieszanką przypraw, która została nam z przyprawiania kaczki oraz kilka goździków. Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Następnie dolewamy rosół wołowy i gotujemy aż całość się połączy.

Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojone w piórka cebule i lekko podsmażamy. Dodajemy 1,5 łyżeczki miodu. Dokładnie mieszamy aż cebulka się skarmelizuje.

Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
Kaczkę, po wyjęciu z piekarnika ostawiamy na chwilę, następnie kroimy w plastry i wkładamy na około 2 minuty do garnka z sosem miodowym. Podgrzewamy. Kawałki kaczki podajemy z podsmażoną cebulką, polane sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat