Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
udziec z indyka
1 kg -
przyprawa do mięs prymat
2 łyżki -
oliwa
4 łyżki -
miód
2 łyżki -
cebula
2 szt -
masło
1/2 kostki -
Musztarda stołowa Prymat
1 łyżka -
sok z pomarańczy
1 szklanka -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta -
chrzan żurawinowy
1 słoik -
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem
1 słoik
Bakalie
-
płatki migdałowe
1 łyżka -
orzechy włoskie
1 łyżka -
orzechy laskowe
1 łyżka -
orzechy pistacjowe
1 łyżka
Sposób przygotowania
Umyty i osuszony udziec natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do mięs.
Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać miód, musztardę i sok pomarańczowy. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim indyka, obłożyć kawałkami masła, przykryć folią aluminiową i piec około 45-60 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut, aż skórka będzie złocista.
Na gorącej patelni prażyć bakalie przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Upieczony udziec pokroić w plastry, skropić sosem i posypać bakaliami. Podawać z chrzanem żurawinowym i surówką z kapusty.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się