Indyk pieczony z bakaliami

Indyk pieczony z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec z indyka

    1 kg
  • przyprawa do mięs prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • musztarda stołowa

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    1 szklanka
  • papryka słodka

    szczypta
  • chrzan żurawinowy

    1 słoik
  • Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem

    1 słoik

Bakalie

  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • orzechy laskowe

    1 łyżka
  • orzechy pistacjowe

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować składniki.
Umyty i osuszony udziec natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do mięs.
Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać miód, musztardę i sok pomarańczowy. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim indyka, obłożyć kawałkami masła, przykryć folią aluminiową i piec około 45-60 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię i zapiekać kolejne 15-20 minut, aż skórka będzie złocista.
Na gorącej patelni prażyć bakalie przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Upieczony udziec pokroić w plastry, skropić sosem i posypać bakaliami. Podawać z chrzanem żurawinowym i surówką z kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wwwiolka

13.02.2017 19:29
Super danie.

Aleksandra/Olcia

13.02.2017 18:47
nigdy takiego nie jadła a wygląda znakomicie

norweska20

13.02.2017 18:02
ciekawa jestem smaku - zapowiada się bardzo smacznie :)

cukiereczek

13.02.2017 16:47
bardzo ciekawy przepis

adelajda

13.02.2017 16:27
Pyszne mięsko :)

Futka

13.02.2017 14:04
Świetne, finezyjne i bardzo smakowite połączenie :)

Łukasz15

29.06.2016 12:45
smaczny indyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat