Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na kopytka

ziemniaki 1 kg
mąka tortowa 210-220 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
ząbki czosnku 3 szt
pesto 3-4 łyżki (pesto z bazylii)

Składniki na sos z kurek

kurki 500 g
cebula biała 2 szt
masło 4 łyżki
ząbki czosnku 3-4 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana kremowa 30% 100 ml
Bulion grzybowy 250 ml
bazylia świeża 2 łyżki (posiekanych listków)

Porada

Do kopytek można dodać gotowe pesto lub przygotować je samemu. Wystarczy do misy robota wrzucić 1 szklankę listków bazylii, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 łyżki oliwy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Przygotowanie sosu z kurek:
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pesto z bazylii, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

Bazyliowe kopytka podajemy z sosem z kurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 05.10.2015 23:37
kopytka twoja są pyszne
dollce 21.08.2015 23:34
Super propozycja :)
Malinka 20.08.2015 20:40
Świetny pomysł na kopytka! Dla mnie rewelacja!!!
gosia56 20.08.2015 18:05
na pewno pyszne ;)
jagoda5913 20.08.2015 16:24
pyszne kopytka
ania2610 20.08.2015 14:35
pyszne danie, ile bym dała teraz za sos z kurek - u mnie nie ma grzybów :)
kloruś 20.08.2015 12:43
chętnie bym skosztowała!
Justi2401 20.08.2015 12:10
Świetny pomysł na "odświeżenie" tradycyjnych kopytek :) Wyglądają bardzo smacznie :)
Mniam 20.08.2015 12:01
Z chęcią bym zjadła takie kopytka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak