Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami

Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • mięso mielone wołowe

    200 g
  • jajo

    1
  • biała cebula

    1
  • marchewki

    2
  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

  • sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem Smak

  • bułka tarta

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • przyprawa do ziemniaków

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami foto
Mięso przełożyć do miski, wymieszać, dodać posiekaną w kostkę cebulę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Wyrobić i formować pulpety/klopsiki, a następnie każdy obtoczyć w mące. Odłożyć i przygotować wywar.
Krok 2 - Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami foto
Do wody z zielem angielskim, liściem laurowym wrzucić pokrojone w pół plasterki obrane marchewki i pietruszkę. Gdy wywar zacznie się gotować wrzucać delikatnie pulpety. Gotować na wolnym ogniu aż nie będą surowe.
Krok 3 - Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami foto
Następnie przygotować ziemniaki – obrane, ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, a następnie odcedzić, pokroić na ćwiartki, przełożyć na blachę i posypać przyprawą do ziemniaków.
Krok 4 - Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami foto
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut aż będą zarumienione i chrupiące.
Krok 5 - Pulpety z indyka z opiekanymi ziemniakami foto
Podawać z klopsikami i sałatką z kapusty czerwonej z jabłkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

molanka

24.01.2017 12:10
wygląda apetycznie

bietka

13.01.2017 07:21
Smaczne danie obiadowe :)

AZgotuj

12.01.2017 17:45
to pomysł na obiad, który wypróbuję!

2milutka

12.01.2017 17:27
Genialne danie ;)

ben-ka

12.01.2017 16:15
Taki obiadek, to ja bym zjadła.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat