Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna typ 500 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania ciasta

Owoce

śliwki świeże wg uznania
borówka amerykańska 250 g

Piana

białko 3 sztuki
sól szczypta
galaretka malinowa 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Ciasto w całości przeznaczone było dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier oraz wbić 3 żółtka.
Krok 1 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
2
Dodać pokrojone na mniejsze części masło, wsypać kurkumę i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
3
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć 2/3 ciasta. Wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C.
Krok 3 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
4
Wyrobić na jednolitą masę i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
5
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, a potem zmiksować z galaretką malinową.
Krok 5 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
6
Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą. Śliwki wypestkować, rozdzielić na połówki i układać na cieście skórką do dołu.
Krok 6 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
7
Na śliwki rozłożyć ubitą pianę.
Krok 7 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
8
Na pianie poukładać borówki amerykańskie.
Krok 8 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
9
Na wierzch poskubać pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 9 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto
10
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 10 - Kruche śliwkowo - borówkowe z kurkumą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.10.2015 14:02
ciekawy przepis
Renata9 20.08.2015 13:42
Tak Gosiu, jest bardziej żółte ciasto i ładniej wygląda, a w smaku jej nie czuć :-)
gosia56 20.08.2015 10:41
pyszne ciasto ;) ale co daje kurkuma jest bardziej żółte?
Motorek 20.08.2015 08:03
smaczne ciasto
Malinka 19.08.2015 23:01
Bardzo fajna propozycja!
Łukasz15 19.08.2015 22:18
Dla mnie super
Iwusia 19.08.2015 21:39
fajne ciacho na podwieczorek
irenka 19.08.2015 21:04
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak