Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Serowa tarta z oliwkami, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Połączenie smaków Francji, Włoch oraz Polski. Ciekawe, prawda? Wszystko to w serowej tarcie z oliwkami. Oryginalny smak, ciekawe dodatki. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników sera. 

Składniki:

Ciasto:

mąka 300 gramów
masło 200 gramów
jajko 1 sztuka

Farsz

ser camembert 1 sztuka
brie 70 gramów
ser gorgonzola 70 gramów
ser koryciński z czarnuszką 70 gramów
ser kozi 50 gramów
pomidory malinowe 2 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
miód wielokwiatowy 3 łyżki
oliwa do smażenia
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat do smaku

Sos

oliwki zielone Smak 2 łyżki
oliwki czarne Smak 2 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżki
bazylia świeża 5-6 liście
pomidory pelati 200 gramów
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz zielony ziarnisty Prymat do smaku

Porada

Zamiast wałkować ciasto, możemy je porwać na kawałki i układać w formie do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Serowa tarta z oliwkami, odc. 31

Potrzebne akcesoria: 

- Forma do pieczenia tarty o średnicy 28 cm

- Papier do pieczenia

- Sucha fasola Jaś

Zaczynamy od przygotowania ciasta

1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę i masło podzielone na kawałki.

2. Wyrabiamy ciasto.

3. Formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Czas na przygotowanie sosu

1. Siekamy kapary, oliwki zielone i czarne oraz liście bazylii.

2. Wlewamy pomidory pelati i dosalamy do smaku.

3. Zielony pieprz ucieramy w moździerzu i doprawiamy nim sos.

Wypiekamy ciasto

1. Ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy.

2. Wykładamy nim formę, oprószamy mąką i nakłuwamy widelcem.

3. Formę z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę Jaś.

4. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, na około pół godziny.

5. Po tym czasie zdejmujemy fasolę razem z pergaminem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

Konfitura z czerwonej cebuli

1. Kroimy czerwoną cebulę w piórka i podsmażamy ją na oleju rzepakowym.

2. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy miód wielokwiatowy, podsmażamy aż cebula skarmelizuje się.

Etap końcowy

1. Wszystkie rodzaje serów oraz pomidory kroimy w plastry.

2. Na upieczonym spodzie tarty układamy sery: camembert, brie, pleśniowy, Koryciński z czarnuszką i kozi.

3. Następnie nakładamy skarmelizowaną cebulę, a na wierzch plastry pomidora.

4. Tartę posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej i przykrywamy konfiturą cebulową.

5. Rozsmarowujemy konfiturę i przykrywamy pomidorami.

6. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut.

7. Listki rukoli polewamy oliwą truflową i dokładnie mieszamy.

Sposób podania

1. Porcję tarty układamy na talerzu, obok nakładamy sos i dekorujemy danie rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak