Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Serowa tarta z oliwkami, odc. 31
Potrzebne akcesoria:
- Forma do pieczenia tarty o średnicy 28 cm
- Papier do pieczenia
- Sucha fasola Jaś
Zaczynamy od przygotowania ciasta
1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę i masło podzielone na kawałki.
2. Wyrabiamy ciasto.
3. Formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Czas na przygotowanie sosu
1. Siekamy kapary, oliwki zielone i czarne oraz liście bazylii.
2. Wlewamy pomidory pelati i dosalamy do smaku.
3. Zielony pieprz ucieramy w moździerzu i doprawiamy nim sos.
Wypiekamy ciasto
1. Ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy.
2. Wykładamy nim formę, oprószamy mąką i nakłuwamy widelcem.
3. Formę z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę Jaś.
4. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, na około pół godziny.
5. Po tym czasie zdejmujemy fasolę razem z pergaminem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
Konfitura z czerwonej cebuli
1. Kroimy czerwoną cebulę w piórka i podsmażamy ją na oleju rzepakowym.
2. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy miód wielokwiatowy, podsmażamy aż cebula skarmelizuje się.
Etap końcowy
1. Wszystkie rodzaje serów oraz pomidory kroimy w plastry.
2. Na upieczonym spodzie tarty układamy sery: camembert, brie, pleśniowy, Koryciński z czarnuszką i kozi.
3. Następnie nakładamy skarmelizowaną cebulę, a na wierzch plastry pomidora.
4. Tartę posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej i przykrywamy konfiturą cebulową.
5. Rozsmarowujemy konfiturę i przykrywamy pomidorami.
6. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut.
7. Listki rukoli polewamy oliwą truflową i dokładnie mieszamy.
Sposób podania
1. Porcję tarty układamy na talerzu, obok nakładamy sos i dekorujemy danie rukolą.