odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Serowa tarta z oliwkami, odc. 31

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Połączenie smaków Francji, Włoch oraz Polski. Ciekawe, prawda? Wszystko to w serowej tarcie z oliwkami. Oryginalny smak, ciekawe dodatki. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników sera. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    6 czubatych łyżek
  • masło

    200 gramów
  • jajko

    1 sztuka

Farsz

  • ser camembert

    1 sztuka
  • brie

    70 gramów
  • ser gorgonzola

    70 gramów
  • ser koryciński z czarnuszką

    70 gramów
  • ser kozi

    50 gramów
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • miód wielokwiatowy

    3 łyżki
  • oliwa

    do smażenia
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    do smaku

Sos

  • oliwki zielone Smak

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżki
  • bazylia świeża

    5-6 liście
  • pomidory pelati

    200 gramów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebne akcesoria: 

- Forma do pieczenia tarty o średnicy 28 cm

- Papier do pieczenia

- Sucha fasola Jaś

Zaczynamy od przygotowania ciasta

1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę i masło podzielone na kawałki.

2. Wyrabiamy ciasto.

3. Formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Czas na przygotowanie sosu

1. Siekamy kapary, oliwki zielone i czarne oraz liście bazylii.

2. Wlewamy pomidory pelati i dosalamy do smaku.

3. Zielony pieprz ucieramy w moździerzu i doprawiamy nim sos.

Wypiekamy ciasto

1. Ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy.

2. Wykładamy nim formę, oprószamy mąką i nakłuwamy widelcem.

3. Formę z ciastem przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę Jaś.

4. Tak przygotowaną formę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, na około pół godziny.

5. Po tym czasie zdejmujemy fasolę razem z pergaminem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.

Konfitura z czerwonej cebuli

1. Kroimy czerwoną cebulę w piórka i podsmażamy ją na oleju rzepakowym.

2. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy miód wielokwiatowy, podsmażamy aż cebula skarmelizuje się.

Etap końcowy

1. Wszystkie rodzaje serów oraz pomidory kroimy w plastry.

2. Na upieczonym spodzie tarty układamy sery: camembert, brie, pleśniowy, Koryciński z czarnuszką i kozi.

3. Następnie nakładamy skarmelizowaną cebulę, a na wierzch plastry pomidora.

4. Tartę posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej i przykrywamy konfiturą cebulową.

5. Rozsmarowujemy konfiturę i przykrywamy pomidorami.

6. Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut.

7. Listki rukoli polewamy oliwą truflową i dokładnie mieszamy.

Sposób podania

1. Porcję tarty układamy na talerzu, obok nakładamy sos i dekorujemy danie rukolą.

Doradca Smaku
Zamiast wałkować ciasto, możemy je porwać na kawałki i układać w formie do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat