Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
300 g
masło
250 g
woda
1/2 szklanki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat

Nadzienie

pieczarki
500 g
szpinak
300 g
cebula
1 szt.
czosnek
3 ząbki
pomidory suszone Smak
8 szt.
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
ser pleśniowy
100 g
olej rzepakowy
masło
1 łyżka
tymianek
Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Dip

Party Dip Serowy
majonez
5 łyżek
jogurt naturalny
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy dip: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z dipem i wstawiamy do lodówki na min. 5 minut
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
2
Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodać pokrojone masło, wodę i sól ziołową do smaku. Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piec ok. 10 minut, w temperaturze 190°C.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
3
Na pierwszej patelni smażymy cebulę, czosnek i szpinak na maśle z olejem i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
4
Na drugiej patelni na oleju z masłem usmażyć pieczarki na złoty kolor i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
5
Szpinak i pieczarki wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać suszonymi pomidorami, kaparami i serem pleśniowym.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
6
Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w 190 °C.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
7
Podawać z Party dipem serowym i świeżą zieleniną.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 26.08.2014 13:14
rewelacja
Smaczna_B 13.05.2014 17:47
doskonały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak