Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem

Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    250 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól ziołowa

Nadzienie

  • pieczarki

    500 g
  • szpinak

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory suszone Smak

    8 szt.
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • ser pleśniowy

    100 g
  • olej rzepakowy

  • masło

    1 łyżka
  • tymianek

  • sól ziołowa

  • pieprz czarny mielony

Dip

  • Party Dip Serowy

  • majonez

    5 łyżek
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Przygotowujemy dip: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z dipem i wstawiamy do lodówki na min. 5 minut
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodać pokrojone masło, wodę i sól ziołową do smaku. Zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piec ok. 10 minut, w temperaturze 190°C.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Na pierwszej patelni smażymy cebulę, czosnek i szpinak na maśle z olejem i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Na drugiej patelni na oleju z masłem usmażyć pieczarki na złoty kolor i doprawić do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Szpinak i pieczarki wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać suszonymi pomidorami, kaparami i serem pleśniowym.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Tak przygotowaną tartę piec 20 minut w 190 °C.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 43: Tarta pieczarkowa ze szpinakiem foto
Podawać z Party dipem serowym i świeżą zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota76

26.08.2014 13:14
rewelacja

Smaczna_B

13.05.2014 17:47
doskonały przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat