Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka chińska

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
cebule 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
chińska mieszanka warzywna 450 g
brukselka 300 g
grzyby mun 50 g
sos sojowy 4 łyżki ciemnego
koncentrat 1 lyżka o smaku curry
przyprawa chińska
Przyprawa curry orientalna Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
olej do smażenia

Porada

Danie kuchni chińskiej , o wielu wyczuwalnych smakach i aromatach , pikantne i syte

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka chińska

Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili. W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami. Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
Grzyby mun odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki. Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min. W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne a danie dość pikantne.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedzić , rozdzielić na porcję. Chińszczyznę podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.10.2016 15:16
pyszne danie
norweska20 30.08.2015 00:11
apetyczne zestawienie
Bernadeta1 15.08.2015 21:11
moje smaki, pycha
bertpvd 15.08.2015 10:35
zdecydowanie moje smaki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak