Mistrz Smaku poleca: Kotlety mielone z płatkami owsianymi, odc. 1

odc. 1 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Kotlety mielone z płatkami owsianymi, odc. 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone indycze

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    7 łyżek (górskie)
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • buraczki wiórki

    Smak
  • olej rzepakowy

    łyżka

Do smaku

  • sól ziołowa

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • papryka słodka mielona

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 jajka, 2 łyżki jogurtu, płatki owsiane i 3 posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą ziołową i papryką. Dolewamy niewielką ilość wody.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, do osiągnięcia złocistego koloru. Przekładamy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10-15 min.
Z mięsa formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na rumiany kolor.
Kotleciki dekorujemy posiekanym koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z buraczkami.
Doradca Smaku
Zamiast mąki dodajemy płatki owsiane, spęcznieją i idealnie połączą masę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

27.11.2017 12:23
Takie kotlety są smaczne, bo robiłam całkiem podobne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat