odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż basmati

    200 g
  • pierś z indyka

    200 g
  • jabłko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • migdały

    20 g (w płatkach)
  • rodzynki

    20 g
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • cytryna

    1/2 szt.
  • olej

Do smaku

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Ryż basmanti dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 1 szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Mięso z indyka myjemy i osuszamy. Kroimy pod skosem na równej wielkości plastry.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Lekko rozbijamy, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 minuty). Usmażone mięso przekładamy na ściereczkę do odsączenia tłuszczu.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Jabłko oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Z patelni, na której wcześniej smażyliśmy indyka, wylewamy część tłuszczu, tak, żeby została tylko cienka warstwa. Rozgrzewamy patelnię i chwilę podsmażamy na niej płatki migdałów. Jak nabiorą koloru dodajemy rodzynki, startą cebulę i jabłko oraz czosnek. Przyprawiamy kolendrą, chili oraz przyprawą curry. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy czosnek.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Następnie wlewamy mleko kokosowe i dalej smażymy na wolnym ogniu, żeby połączyły się wszystkie smaki.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Odsączonego z tłuszczu indyka wkładamy do sosu i chwilę razem podgrzewamy (ok. 2 minuty). Wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 22: Indyk w sosie curry foto
Indyka podajemy z ryżem i sosem. Porcje ryżu możemy uformować na talerzu za pomocą obręczy. Przed wyłożeniem na talerz ryż można podgrzać delikatnie w garnku. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki można go zagęścić gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Maria Deleżuch 15.05.2015 19:35
przepis rewelacyjny, ja nie dodałam curry i było pyszne :)
Galilo 10.03.2015 13:29
Pyszne. Zajadaliśmy się z przyjemnością. Polecam!
norweska20 03.03.2015 10:04
ale apetyczna propozycja :)
ilka01 01.03.2015 16:14
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat