Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65

Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżeczki
  • majeranek otarty

  • goździki całe

  • czosnek granulowany

  • imbir mielony

  • pomarańcza

    2 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • olej

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
Kaczkę w całości myjemy i oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy imbir, majeranek, czosnek staropolski, odrobinę oleju, sól do smaku oraz miód. Miodu nie dodajemy za dużo, ponieważ może się skarmelizować i spalić w piekarniku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią kaczkę.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
Jedną pomarańczę w kostkę (w całości, ze skórą), posypujemy rozgniecionymi w dłoniach goździkami. Solimy środek kaczki, wkładamy pokrojone pomarańcze z goździkami. Drugą pomarańczę rozkrajamy na pół, wbijamy w nią goździki (można ponacinać pomarańczę nożem i w dziurki włożyć goździki), wkładamy połowę pomarańczy do wnętrza kaczki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
Zawiązujemy nogi kaczki sznurkiem, aby farsz nie wypadł. Podnosimy kaczkę i smarujemy jej spód pozostałą marynatą. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
Przygotowujemy pieczone ziemniaki: kroimy ziemniaki na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oleju, posypujemy czosnkiem staropolskim, majerankiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65 foto
Kaczkę wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Danie możemy przystroić dekoracją z pomarańczy z wbitymi goździkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

04.01.2016 11:20
kaczuszka mniam

Szef Kuchni 1

04.12.2015 02:29
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

bietka

30.11.2015 21:38
pyszna kaczuszka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat