Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55

Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    0,5 kg
  • mozzarella

  • ząbek czosnku

  • pomidor pelati

    400 g
  • pomidory bez skóry

  • cebula

  • oliwki czarne

    kilka sztuk
  • kapary

    2 duże łyżki
  • olej

  • majeranek Prymat

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • bazylia otarta Prymat

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone kapary, przyprawę do mięsa mielonego i majeranek.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Mieszamy składniki dłonią (możemy zwilżyć dłonie wodą, żeby mięso się nie kleiło). Formujemy 8 niezbyt dużych kotletów.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju. Kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę, czosnek zgniatamy i kroimy bardzo drobno. Czarne oliwki kroimy w plasterki. Układamy na patelni kotlety. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Kroimy mozzarellę i pomidory na plastry do położenia na kotlety. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni, na której smażyliśmy kotlety, podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili podajemy pomidory pelati i końcówki pozostałe ze sparzonych pomidorów, czarne oliwki i kilka kaparów. Przyprawiamy dużą ilością bazylii, pieprzem i solą do smaku, mieszamy całość. Podsmażamy około 1-2 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Nakładamy sos warzywny pomiędzy kotletami w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet kładziemy plasterek pomidora i mozzarelli na wierzch. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 7 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 2 minuty zdejmujemy folię.
Krok 6 - Przepis dnia V: Kotlety mielone z pomidorami i mozzarellą, odc. 55
Ozdabiamy świeżymi ziołami. Możemy podawać z ziemniakami bądź kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat