Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa zapiekanka z ryżem i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 pojedynczy
ryż 2 woreczki
warzywa mrożone 1/2 opakowania
kostka rosołowa 1 drobiowa
olej 3 łyżki
śmietana 12% 180 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
żółty ser starty

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa zapiekanka z ryżem i warzywami

1.Filet z kurczaka pokroić wzdłuż w paski. Kostkę rosołową rozpuścić w 3 łyżkach oleju i powstałą "masą" nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 10 minut. Następnie smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez 5 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu około 10 minut, podlewając je wodą i mieszając co jakiś czas.
2.Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem. Na dno kłaść ryż (zawartość jednego woreczka), następnie mięso i warzywa, na koniec ponownie ryż - zawartość drugiego woreczka. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Wylać na wierzchnią warstwę zapiekanki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać śmietanową warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 13.08.2015 09:22
świetny taki przypieczony serek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak