Przepis i sposób przygotowania na: MOCNO CZEKOLADOWY TORCIK DELICJA
CIASTO: 1.W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe.
2.
MUS: 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianą. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wstawić do lodówki. 2. Czekoladę posiekać nożem. Miskę umieścic na garnku z wodą, aby zrobić kąpiel wodną. Do kąpieli wodnej najlepiej wybrać miskę ze stali nierdzewnej. Miska nie może dotykać dna garnka. Do garnka wlać tyle wody, aby dno miski znalazło się tuż nad nią. Wodę doprowadzić do wrzenia. W misce metalowej umieścic czekoladę, masło oraz rum. Poczekać, aż zacznie się topic, mieszając co jakiś czas. 3. Następnie należy przełożyć miskę do garnka z zimną wodą, aby czekoladę nieco ostudzić. ( Czekolada nie będzie rzadka ). 4. Do miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać.
3.
WIERZCH: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki na minimum 3 h.