Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z botwinką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NA PIEROGI

mąka pszenna 3 szkl
mleko gorące 1 szkl
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt

NADZIENIE

botwinka 1 pęczek
cebula biała 1 szt
twaróg 350 g
ząbek czosnku 1 szt
koper świeży 2-3 łyżki
bulion drobiowy 1 1/2 szkl
masło 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z botwinką

Kroki postępowania

1
Boćwinę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny.
Krok 1 - Pierogi z botwinką foto
2
Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.
Krok 2 - Pierogi z botwinką foto
3
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką boćwiną i roztartym czosnkiem.
Krok 3 - Pierogi z botwinką foto
4
Wszystko razem wymieszać i doprawić. Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.
Krok 4 - Pierogi z botwinką foto
5
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi.
Krok 5 - Pierogi z botwinką foto
6
Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!
Krok 6 - Pierogi z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 05.08.2015 15:17
nie jadłam takich pierożków, wyglądają pysznie!
pestka 05.08.2015 14:02
takich pierożków jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Jadwiga/Jaga85 05.08.2015 01:39
Bardzo smaczne!
Beatris 04.08.2015 22:25
Przepyszne pierożki:)
RenataZ-et 04.08.2015 16:01
rewelacyjny pomysł
Bernadeta1 04.08.2015 15:51
takich nie jadłam a kuszą smakiem i wyglądem
molanka 04.08.2015 13:31
bardzo oryginalny pomysł
Wacław 04.08.2015 12:24
nie jadłem takich, na pewno pyszne :-)
Mniam 04.08.2015 12:20
O! To super! Gratuluję Ci serdecznie :) i zazdroszczę tych zapasów :)
Adamorek 04.08.2015 12:05
takich jeszcze nie widziałem
Babeczka35 04.08.2015 11:43
Pyszne pierożki:)
Benita 04.08.2015 11:20
Oryginalny pomysł na farsz do pierogów
Aleksandra/Olcia 04.08.2015 11:12
muszą być pyszne
Małgorzata Pin 04.08.2015 10:27
Pomysłowo, takich pierożków jeszcze nie jadłam.
gosia56 04.08.2015 09:51
Robiłam takie pierogi w tym roku kilka razy nawet wygrałam za nie nagrodę w lokalnej gazecie jeszcze mam zamrozoną aby je jeszcze zrobić.
Motorek 04.08.2015 09:33
bardzo dobre
Futka 04.08.2015 09:33
Cudne, pomysłowe i niezwykle smaczne pierożki :)
bertpvd 04.08.2015 09:18
ciekawy przepis
Justi2401 04.08.2015 08:54
Takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie! Uwielbiam botwinkę pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak