Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tropikalna Wyspa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
konfitura o smaku kiwi 120 g
szpinak świeży 50 g

Nasączenie

woda 100 ml
limonka sok - szt

Krem budyniowy

mleko 300 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 10 g
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
margaryna 150 g

Dodatkowo

gruszka 1 szt
banan 1 szt
galaretka p smaku limonki i trawy cytrynowej 1 szt
wrzątek 1,5 szklanki
cukier puder do posypania
limonka do dekoracji
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tropikalna Wyspa

Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
Krem:
W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody.
Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 04.08.2015 18:50
No to ja chcę na taką wyspę :)
Maridka19 04.08.2015 11:39
Bardzo pomysłowe to ciasto :)
Ada-Gaba 03.08.2015 22:50
apetyczne ciasto
Renataj 03.08.2015 22:48
Torcik "zielono mi" - prezentuje się obłędnie:)
migotka28 03.08.2015 22:16
bardzo fajnie wygląda
Ewa Wojtaszko 03.08.2015 22:12
no no,wygląda ciekawie !
irenka 03.08.2015 21:02
fajne połączenie ,musi być przepyszne
Mama niejadka 03.08.2015 20:58
Super ciasto
kloruś 03.08.2015 20:26
chętnie bym skosztowała!
Anna169Hosz 03.08.2015 20:18
Propozycja nie do odrzucenia... chcę taka wyspę:)
halina17 03.08.2015 20:02
Dobre ciasto , ładnie wygląda.
Saga123 03.08.2015 18:01
fantastycznie wygląda :)
Grazyna0211 03.08.2015 17:58
świetne ciasto
olyabuziaczek 03.08.2015 17:29
wygląda pięknie! możesz napisać jakim aparatem robiłaś zdjęcie?
mirosława4 03.08.2015 17:25
ciekawe połączenie warte wypróbowania , a ciasto prezentuje się apetycznie
Monika-twin 03.08.2015 16:34
ALE BYM ZJADŁA W TAKA POGODE TROPIKALNA :)
Jadwiga/Jaga85 03.08.2015 16:14
Pomysłowo!!!
molanka 03.08.2015 15:31
bardzo oryginalny pomysł
ania2610 03.08.2015 15:22
zachwycająco wygląda!
Agnieszka-87-25 03.08.2015 15:07
pyszne to jest
Benita 03.08.2015 15:06
Fajna nazwa, apetyczne ciasto i super prezentacja.
VioletoweKucharzenie 03.08.2015 14:42
Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak