Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warzywna z mięsem (cukinia, kapusta, fasolka)
2. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką, a następnie dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy tak długo, aż mięso stanie się lekko chrupkie. Po tym czasie wlewamy miód pitny i dusimy ok 15 minut. Na koniec do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki śliwki, miód, keczup i bułkę tartą.
3. Kapustę szatkujemy na zgrabną kostkę i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru i soli ok 15 minut. Ugotowaną kapustę cedzimy.
4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut i cedzimy.
5. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek razem z pestkami. Obieraczką do warzyw wycinamy zgrabne i długie paski cukinii.
6. Do głębokiego naczynia do zapiekania wrzucamy kapustę i mięso,Wierzch zapiekanki dekorujemy paskami cukinii, a boki fasolką szparagową. Pieczemy w 200*C przez ok 35 - 40 minut.
7. Zapiekankę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO :-)