Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne kilku dniowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek gruntowy 1 kg
koper świeży 2 gałązki
korzeń chrzanu 5 cm
ząbki czosnku 4 szt.
gorąca woda 1,25 litra
sól 1 duża łyżka

Porada

Jeśli nie chcemy aby ogórki dalej kisły i były miękkie to przekładamy je do słoika ,zalewamy powstałą zalewą i wkładamy do lodówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne kilku dniowe

Świeże i twarde ogórki gruntowe dokładnie umyć ,włożyć do naczynia.W moim przypadku był to czysty metalowy garnek.
Na spód naczynia i między ogórkami ,włożyć ząbki czosnku razem ze skórką oraz pocięty korzeń chrzanu i gałązki kopru.
Wodę zagotować razem z solą a następnie wlać do naczynia z ogórkami.
Na ogórki kładziemy talerzyk aby wszystkie ogórki były przykryte zalewą.
Wierzch naczynia można przykryć czystą ściereczką aby ogórki były w ciemnym i ciepłym miejscu.

Po 48 godzinach ogórki są już pyszne i chrupiące w sam raz do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.08.2016 09:54
uwielbiam takie ogórki
IZABELA29 19.11.2015 11:38
tak jak i ja
adelajda 28.09.2015 17:14
Takie najsmaczniejsze
Janina 31.07.2015 16:42
Takie najbardziej lubię;)
Wacław 31.07.2015 14:42
lubię ogórki kilkudniowe,cos pysznego :-)
Aleksandra/Olcia 31.07.2015 14:25
tez lubię takie kilkudniowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak