Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane tuszki śledzia

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śledzie surowe tuszki 1 kilogram
ocet 10 % 2 szklanki
woda 6 szklanek
cukier 4 łyżki
sól 2 łyżki
ziele angielskie kilkanaście ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 6 liści
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilkanaście ziaren
cebule 2
marchew 1 duża

Porada

Możemy je podawać z przeróżnymi sosami lub jeść same. Pamiętajmy, aby zalewa była dobrze wystudzona bo inaczej mięso ryb się rozpadnie. Możemy przed marynowaniem usunąć kręgosłup bo ocet go nie rozpuści ale po zamarynowaniu jest łatwy do wyjęcia.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane tuszki śledzia

Wypatroszone śledzie wstępnie dobrze jest nasolić i odstawić na noc do lodówki.
Ocet, wodę, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śledzie kroimy na 4-5 centymetrowe kawałki i układamy w słoikach. Cebulę kroimy w piórka a marchew w kostkę i układamy między śledziami w słoiku. Gdy zalewa dobrze wystygnie zalewamy śledzie i odstawiamy do lodówki na 1-2 tygodnie. Po tym czasie drobne ości się rozpuszczą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak