Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diples - greckie faworki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Faworki

mąka pszenna 250 gram
jajko 2 sztuki
sok z pomarańczy 50 ml
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta
olej do głębokiego smażenia

Polewa miodowa

miód 2-3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Diples - greckie faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, sodę i wbijamy jajka. Mieszamy.
Krok 1 - Diples - greckie faworki foto
2
Do lekko wymieszanej masy dodajemy sok z pomarańczy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Krok 2 - Diples - greckie faworki foto
3
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty o wielkości ok. 4 x 9 cm.
Krok 3 - Diples - greckie faworki foto
4
Każdy prostokąt zwijamy w rulon i smażymy w głębokim oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Jeszcze ciepłe polewamy podgrzanym miodem i posypujemy cynamonem.
Krok 4 - Diples - greckie faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 05.09.2015 10:10
coś newego i wyśmienitego!
marzut 26.07.2015 20:57
super przepis
Maridka19 26.07.2015 12:26
Pysznie wyglądają
IKrakowianka 25.07.2015 22:11
bardzo fajne
agnieszka214 25.07.2015 20:55
Smakowicie się zapowiada
irenka 25.07.2015 20:15
fajny przepis,muszą być pyszne faworki
Ewa 25.07.2015 19:29
Kuszą i to bardzo :)
Betina#45 25.07.2015 17:56
wyglądają smacznie ;)
Aannkaa82 25.07.2015 17:30
Interesujace i apetyczne
cukiereczek 25.07.2015 17:07
ciekawy przepis
Stenka 25.07.2015 16:19
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak