Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki pieczone
- Pieczona pierś z kaczki na uroczysty obiad
- Filety z kaczki, czyli pomysł na obiad
- Jak właściwie upiec kaczkę?
Piersi z kaczki to danie, które najczęściej przygotowujemy na uroczysty obiad. Niezwykle ważne jest, by w tak ważnym momencie danie było idealne, a więc soczyste, miękkie, ale przy tym idealnie wypieczone. W przepisie na piersi kaczki niezwykle ważny jest czas smażenia, a następnie pieczenia, tak by piersi z kaczki miały chrupiącą skórkę, a po przekrojeniu różowe mięso. Sprawdź krok po kroku, jak przygotować pieczone piersi z kaczki, by ich smak zachwycił wszystkich gości!
Kroki postępowania
Piersi z kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Warstwę skóry ponacinać nożem w kratkę.
Mięso odsączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kaczkę: stroną ze skórą przez około 8 minut,
Z drugiej strony smażyć przez około 5 minut.
Filety z kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać pozostałą marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 15-20 minut. Jeżeli filety są większe, to zwiększamy czas pieczenia do około 30 min. Pierś po przekrojeniu ma być różowa.
Filety można też zawinąć w folie aluminiową i grillować na ruszcie przez 10-15 minut z każdej strony.