Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi serowo ryżowe z jagodami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
jajko 1 szt
gorąca woda 250 ml

Farsz

ser biały 250 g
jagody 1 szkl
ryż jaśminowy 1/2 szkl
cukier waniliowy 15 g

Sos

śmietana 30% 250 ml
syrop cukrowy 50 ml (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi serowo ryżowe z jagodami

W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.07.2015 15:05
Muszę takie zrobić.
mirosława4 05.07.2015 17:16
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak