Przepis i sposób przygotowania na: Mascarpone pod czerwoną chmurką
Kroki postępowania
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo)
Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .
Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki)
Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem.
Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam.
Do szklanki z rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło.
Dodaje do śmietany rozmieszaną żelatynę ze śmietaną
Łyżką dodajemy serek mascarpone.
Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę.
Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone.
Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku
Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą.
Wkładam przekrojony biszkopt.
Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami .
Przyciskam następnym biszkoptem .
Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami .
Ciasto wyszło rewelacyjne :