Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tartaletki z pastą jajeczną i selerem naciowym
Jak zrobić pastę jajeczną na Wielkanoc? To naprawdę proste! W dodatku można wzbogacić jej smak o kilka dodatkowych składników. Polecam Wam ten przepis na pastę jajeczną z selerem naciowym.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i zagnieść ciasto. Gdy ciasto wyglądem będzie przypominać kruszonkę, dodać zimną wodę i szybko wyrobić. Na ok. 45 minut schować do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta wystający poza foremki.
Foremki z ciastem przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać groch i piec ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć papier z grochem i podpiec jeszcze ok. 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z foremek.
Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Seler naciowy pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą napełnić upieczone tartinki. Udekorować pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i rukolą.