potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików

potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    350 g
  • bułka

    1 sztuka
  • mąka

    2 szklanki
  • woda

    1/4 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • masło

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

  • koper świeży

  • czosnek ząbki

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

pulpeciki

1. bułkę moczymy, odciskamy, łączymy z mięsem mielonym ,1 jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i połową posiekanej zieleniny,
2. przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,
3. gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny,
4. formujemy małe pulpeciki i smażymy na złoty kolor,
5. zdejmujemy pulpety z patelni,
6. na patelnie wsypujemy pół łyżki mąki, dodajemy masło następnie mleko i mieszamy przez chwilę aż sos zgęstnieje,
7. dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku,
8. do sosu dokładamy pulpety,



kluseczki:



1. niepełne 2 szklanki mąki, 2 jajka, wodę i szczyptę soli mieszamy widelcem na ciasto,
2. dodajemy resztę posiekanej zieleniny,
3. na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.
4. kluseczki polewamy sosem z pulpecikami i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat