Kotlety drobiowe z cukinią i fetą przygotował Piotr Ogiński

odc. 7 Najlepsza Kuchnia!

Kotlety drobiowe z cukinią i fetą przygotował Piotr Ogiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety drobiowe z cukinią i fetą na puree z kalafiora to danie, które przyrządził Piotr Ogiński. Jeśli zastanawiacie się, co na obiad? Zróbcie pyszne kotleciki drobiowe - szybkie i proste w przygotowaniu! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kotlety:

  • piersi z kurczaka

    0,5 szt.
  • Czosnek staropolski Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ser feta

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    2 duże łyż.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki

Na puree:

  • świeży sok z buraków

    1 szt.
  • masło

    1 duża łyż.
  • sól

    szczypta
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • roszponka

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotlety drobiowe z cukinią i fetą przygotował Piotr Ogiński

Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w drobne kawałki. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem. Przyprawiamy czosnkiem staropolskim i papryką słodką, następnie dodajemy jajko, mąkę. Fetę kruszymy w rękach i dodajemy do miski. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.

Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni Quadra* ok. 3 minut z każdej strony.

W naczyniu do ugotowanego bez wody kalafiora, dodajemy szczyptę soli morskiej, łyżkę masła, śmietankę, przyprawiamy gałką muszkatołową i blendujemy wszystko na gładką masę.

Kotleciki układamy na puree, a wszystko przyozdabiamy świeżą roszponką.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

* Kwadratowa patelnia Quadra (patelnia z funkcją piekarnika), naczynie do gotowania puree z kalafiora, blender MixSy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ben-ka 15.01.2019 00:09
Ciekawy przepis, dużo różnorodnych składników, to by mi smakowało.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat