Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na kotlety:
-
piersi z kurczaka
0,5 szt. -
Czosnek staropolski Prymat
0,5 łyżeczki -
ser feta
1 opakowanie -
cebula
1 szt. -
cukinia
1 szt. -
jajko
1 szt. -
mąka
2 duże łyż. -
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Na puree:
-
świeży sok z buraków
1 szt. -
masło
1 duża łyż. -
sól
szczypta -
śmietanka 30%
200 ml -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta -
roszponka
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Kotlety drobiowe z cukinią i fetą przygotował Piotr Ogiński
Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w drobne kawałki. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem. Przyprawiamy czosnkiem staropolskim i papryką słodką, następnie dodajemy jajko, mąkę. Fetę kruszymy w rękach i dodajemy do miski. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni Quadra* ok. 3 minut z każdej strony.
W naczyniu do ugotowanego bez wody kalafiora, dodajemy szczyptę soli morskiej, łyżkę masła, śmietankę, przyprawiamy gałką muszkatołową i blendujemy wszystko na gładką masę.
Kotleciki układamy na puree, a wszystko przyozdabiamy świeżą roszponką.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
* Kwadratowa patelnia Quadra (patelnia z funkcją piekarnika), naczynie do gotowania puree z kalafiora, blender MixSy.
Komentarze (1)