Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety drobiowe z cukinią i fetą przygotował Piotr Ogiński
Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w drobne kawałki. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem. Przyprawiamy czosnkiem staropolskim i papryką słodką, następnie dodajemy jajko, mąkę. Fetę kruszymy w rękach i dodajemy do miski. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni Quadra* ok. 3 minut z każdej strony.
W naczyniu do ugotowanego bez wody kalafiora, dodajemy szczyptę soli morskiej, łyżkę masła, śmietankę, przyprawiamy gałką muszkatołową i blendujemy wszystko na gładką masę.
Kotleciki układamy na puree, a wszystko przyozdabiamy świeżą roszponką.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
* Kwadratowa patelnia Quadra (patelnia z funkcją piekarnika), naczynie do gotowania puree z kalafiora, blender MixSy.