Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 25 dag
łopatka bez kości 0,5 kg
Marynata do mięs klasyczna Prymat
olej do smażenia
bulion warzywny 2 l
papryczka chili 2 płatki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
pieczarki 10 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 5 sztuk
sól do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
sos sojowy do smaku

Porada

Gotową potrawę lubię posypać serem do pizzy i zieleniną. W bogatej wersji podaję danie z grzanką chlebową, na której układam jajo sadzone, posypuję startym serem i np. koperkiem. Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej bl

Przepis i sposób przygotowania na: Jednogarnkowe danie z ciecierzycy

Ciecierzycę namoczyć na noc, mięso pokroić w kostkę, zamarynować, odstawić na noc do lodówki.. Następnie ciecierzycę gotować w bulionie przez ok. 45 minut. W tym czasie podsmażyć mięso, dodać do ciecierzycy. Na maśle zeszklić, pokrojoną w piórka cebulę, dodać ćwiartki pieczarek i paski papryki. Po podsmażeniu dodać do ciecierzycy. Zaciągnąć koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku musztardą, sosem sojowym. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 28.06.2015 15:28
Myślę, że ta grzanka z jajem sadzonym rzeczywiście będzie idealnie uzupełniać to danie. Ciecierzycę uwielbiamy w każdej postaci, tylko pewnie mięso zastąpilibyśmy udźcem z indyka, bo staramy się unikać wieprzowiny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak