Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowe muffiny z jagodowym kremem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

masło 100 g
cukier 150 g
jajko 3
mąka orkiszowa 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 100 ml
kakao 1 łyżka

Krem jagodowy

jagody 80 g
cukier puder 50 g
twarożek 180 g

Dekoracja

czekolada gorzka 5-6 kostek
cukier puder 1-2 łyżki
jagody

Porada

Krem musi być bardzo schłodzony, w przepisie podałam 1-2 godziny, ale czasami ten czas należy wydłużyć, bo krem będzie spływał z muffinów. Żeby babeczki były miękkie i nie wysuszone, nie należy ich piec w wyższej temperaturze.

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe muffiny z jagodowym kremem

1. Pierwszą czynnością będzie przygotowanie kremu, ze względu na to, że trzeba go 1-2 godziny chłodzić. Jagody miksujemy na gładko, ja zrobiłam to w robocie planetarnym z siekająco-miksującą końcówką, dodajemy twarożek i cukier puder, całość porządnie miksujemy. Powstanie fioletowy, dosyć rzadki krem. Należy go wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki, wówczas stężeje.

2. Miękkie masło miksujemy z cukrem, wbijamy pojedynczo jajka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy, naprzemiennie z mlekiem, do masy jajecznej. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i ponownie ucieramy do wymieszania składników z kakaem. Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni C. (bez termoobiegu). Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, w przypadku braku takowych, każdą wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

3. Na spód foremek dajemy po ok. jednej łyżce masy jasnej a na to ciemnej. Ciasto rozdzielamy w ten sposób na 12 foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. Muffiny pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

4. Po wystygnięciu można muffiny dekorować kremem, ja nałożyłam go łyżką, można spróbować rękawem cukierniczym dla uzyskania wzorków. Takie można posypać startą czekoladą, cukrem pudrem i jagodami. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 27.10.2016 08:55
ale cudeńka
ttrytka 27.11.2015 14:06
smakowite , mniam
Klausia 14.09.2015 20:20
dobre muffiny :)
strzelec02 30.08.2015 19:21
Smakowite.
Wacław 24.07.2015 13:27
znakomite babeczki :-)
agaK. 08.07.2015 16:09
Ależ to pięknie i smakowicie wygląda.
Ada-Gaba 04.07.2015 20:55
wyglądają super
Zdzisław 25.06.2015 22:05
takie słodkości bardzo lubię
Mama niejadka 25.06.2015 21:42
Super muffinki
RenataZ-et 25.06.2015 21:19
perfekcyjne :)
Wiktoria29 25.06.2015 20:43
superowe babeczki
Stenka 25.06.2015 15:03
smaczne co nie co
Agnieszka-87-25 25.06.2015 14:38
swietne słodkości
agnieszka214 25.06.2015 13:37
dzieciaki uwielbiaja takie ciasto
Ewa Wojtaszko 25.06.2015 13:05
świetne babeczki, uwiódł mnie ten krem,pycha :)
as28 25.06.2015 13:01
super muffiny
marcia7 25.06.2015 11:41
wygląda przepięknie
Mniam 25.06.2015 11:20
Ten kolor kremu wygląda tak apetycznie, że zjadłabym chyba wszystkie muffinki.
Benita 25.06.2015 11:07
Bardzo apetyczne kolorki.
Futka 25.06.2015 10:38
Cudowne i bardzo apetyczne babeczki :)
sylwia_sl 25.06.2015 10:20
idealna muffinka :)
V_kuchareczka 25.06.2015 10:09
cudownie wyglądają
gosia56 25.06.2015 10:00
ale pycha;)
ilka01 25.06.2015 09:18
wyglądają super
myszka6 25.06.2015 09:04
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak