Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z mąką żytnio-pszenną z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka żytnia 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
woda ciepła 1 szklanka
olej 1 łyżka
jagody 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z mąką żytnio-pszenną z jagodami

- do miski przesiać mąki i dodać sól
- stopniowo dodawać wodę i zagniatać ciasto, żeby było lśniące i trochę dłużej niż w przypadkusamej pszennej mąki
- rozwałkować na dość cienki placek na stolnicy i szklanką wycinać krążki, nakładać na krążek jagody i dobrze zlepiać
- wkładać do wrzątku z olejem i gotować ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia
- można je podać ze śmietaną, masłem
- SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.08.2015 10:25
pyszne te pierogi !
Zdzisław 06.07.2015 11:52
tak, tylko tyle dałem
gosia56 20.06.2015 12:51
na pewno pyszne;)
Hrabina w kuchni 19.06.2015 22:53
Smaczne pierogi. Mąki żytniej...1/2 szklanki?
Bernadeta1 19.06.2015 19:44
mam już ochotę na tak smaczne pierogi z jagodami
agnieszka214 19.06.2015 19:00
same smaczności
mirosława4 19.06.2015 15:44
zapewne są zdrowe z takiej mąki
Sroczka 19.06.2015 15:03
Te pierogi musiały być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak