Wigilijny żurek z grzybami

Wigilijny żurek z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebuli

    15 dag
  • grzybów suszonych

    4 dag
  • sól, pieprz

  • chleb razowy

    15 dag
  • olej

    4 łyżki
  • jaja na twardo

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte grzyby namoczyć i ugotować. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, aż lekko się zrumieni. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować przez 8 - 10 min. Dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzyby i pokrojony w kostkę razowy chleb. Dodać wywar z gotowania grzybów i zakwas z żytniej mąki. Zagotować na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący z jajkami pokrojonymi na cząstki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat