Grill: Skrzydełka kurczaka w miodowej zalewie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełek kurczaka

    1 kg
  • przyprawy uniwersalnej Kuchare

    2 łyżeczki
  • marynata

  • soku z cytryny lub octu balsam

    3 łyżki
  • miodu

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    3
  • Grill przyprawa pikantna Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka oczyścić, umyć, i gotować 15-20 min w wywarze przygotowanym z przyprawy uniwersalnej Kucharek i 2 l wody. Następnie skrzydełka wyjąć z wywaru, osączyć i ostudzić.
Przygotować marynatę: z podanych składników /oprócz przyprawy do grilla/ przygotować marynatę, zalać nią skrzydełka 1 odstawić na 12 godz. Skrzydełka wyjmować z marynaty, posypywać lekko przyprawą do grilla i piec na ruszcie po 5-7 min z każdej strony.
Wyśmienicie smakują do zimnego piwa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 07.03.2014 10:31
świetne :))
Doradca Smaku 05.08.2013 14:50
@Anonimie, podany sposób przygotowania zakłada delikatny sposób marynowania przy założeniu, że czas obróbki termicznej (grillowanie) jest krótszy. Oczywiście można zrezygnować z etapu gotowania skrzydełek wydłużając czas marynowania (dla wzmocnienia smaku mięsa) oraz czas przeznaczony na smażenie na ruszcie. Pozdrawiamy.
Anonimowy 26.07.2013 20:26
skoro skrzydelka sie obgotuje, to jakim sposobem naciagna marynate, skoro pory w miesie sie pozamykaja? bez sensu.
mufinka79 26.04.2013 11:50
uwielbiam skrzydełka w modzie - pycha!
Megg 25.04.2013 16:13
takie skrzydełka są przepyszne!!!
martafwkuchni 25.04.2013 15:07
fantastycznie wyglądają, muszą smakować wyśmienicie:)
Bogusiaz 25.04.2013 14:45
ciekawy pomysł, muszę kiedyś je zrobić
sara1 25.04.2013 14:24
mają świetny smak tak zrobione skrzydełka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat