Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1 łyżka
  • cebule drobno pokrojone

    2
  • posiekane zielone częsci dymki (ok 1/2 szklanki)

  • 4 łyżki czerwonej pasty curry

  • mleko kokosowe

    250 ml
  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę

  • krewetki królewskie

    500g
  • papryczka chilli drobno posiekana

  • skórka starta z 1/2 limonki

  • plasterki limonki do ozdoby

  • makaron chiński typu noodle ale mozna dac chiński jajeczny

  • rosół warzywny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do lodówki, by przeszły smakiem. Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.
Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory, dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z
plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

01.08.2011 08:29
bardzo apetyczne!

Koper

13.11.2010 07:27
KOlejny przepis do wyprobowania :)

berys18

19.10.2010 07:54
zawsze bałam się spróbować

iwa643

20.08.2010 16:34
fajny

Jolanta40

17.08.2010 20:09
bardzo ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat