odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • cebula

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • ser kozi

    125 g
  • śmietana 18-procentowa

    1 łyżka
  • rosół warzywny

    300 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Siekamy pora i cebulę.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w ćwiartki. Cząstki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 – 190 stopni na ok. 10 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
W garnku rozgrzewamy trochę oleju - na rozgrzany olej wrzucamy por i cebulę, smażymy aż będą miękkie.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy pomidory do garnka ze smażonym porem i cebulką. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy imbir mielony i gałkę muszkatołową oraz odrobinę rosołu warzywnego. Całość gotujemy 20 – 30 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Ser mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Paprykę wyjmujemy z piekarnika i owijamy jeszcze w folię aluminiową, by można było za chwilę łatwiej ją obrać. Zawartość garnka wlewamy do blendera i blendujemy. Jeśli uznamy, że jest za gęsta możemy dodać jeszcze Rosołu warzywnego Kucharek. Całość przelewamy z powrotem do garnka.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Paprykę obieramy ze skórki, blendujemy i dodajemy do zupy.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Zupę przelewamy do miseczki i podajemy z łyżką wcześniej przygotowanej masy serowej i listkiem bazylii do dekoracji.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc.7: Zupa pomidorowa z papryką i serem kozim foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat