Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka jagnięca

    1 kg
  • rosół warzywny

    0,7 litra
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • ziemniaki

    4 szt.
  • mąka pszenna

    40 g
  • białe wino wytrawne

    60 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • olej

    (do smażenia)
  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Goździki całe Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy z każdej strony w garnku, na mocno rozgrzanym oleju. Kawałki jagnięciny obsmażamy partiami, po kilka kawałków.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Każdą partię posypujemy solą i pieprzem, a po obsmażeniu mięso wykładamy na oddzielną miseczkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm. Następnie wrzucamy warzywa do tego samego garnka, w którym wcześniej obsmażaliśmy mięso i smażymy. Po około 5-6 minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Dodajemy do warzyw jagnięcinę. Całość posypujemy mąką.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Następnie wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati. Wrzucamy 4 - 6 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Chwilkę gotujemy, aby wino odparowało i wlewamy wywar warzywny ok. 0,5 - 1 cm. ponad poziom warzyw z mięsem. Całość gotujemy około 45 – 60 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zmniejszamy ogień. Na koniec kroimy ziemianki w grubą kostkę i wrzucamy do garnka.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Gdy ziemniaki będą miękkie nasze danie jest gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat