Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka jagnięca

    1 kg
  • rosół warzywny

    0,7 litra
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • ziemniaki

    4 szt.
  • mąka pszenna

    40 g
  • białe wino wytrawne

    60 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • olej

    (do smażenia)
  • ziele angielskie całe

  • goździki

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy z każdej strony w garnku, na mocno rozgrzanym oleju. Kawałki jagnięciny obsmażamy partiami, po kilka kawałków.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Każdą partię posypujemy solą i pieprzem, a po obsmażeniu mięso wykładamy na oddzielną miseczkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler kroimy w grubą kostkę o boku około 1 cm. Następnie wrzucamy warzywa do tego samego garnka, w którym wcześniej obsmażaliśmy mięso i smażymy. Po około 5-6 minutach dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Dodajemy do warzyw jagnięcinę. Całość posypujemy mąką.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Następnie wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory pelati. Wrzucamy 4 - 6 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Chwilkę gotujemy, aby wino odparowało i wlewamy wywar warzywny ok. 0,5 - 1 cm. ponad poziom warzyw z mięsem. Całość gotujemy około 45 – 60 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zmniejszamy ogień. Na koniec kroimy ziemianki w grubą kostkę i wrzucamy do garnka.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 2: Potrawka z jagnięciny foto
Gdy ziemniaki będą miękkie nasze danie jest gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat