Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z indykiem i ananasem, DS XVIII odc. 24

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Curry z indykiem i ananasem to danie pełne smaku i aromatu, które przeniesie Was w kulinarną podróż! Koniecznie wypróbujcie. 

Składniki:

mięso indycze 300 g
szalotka 2 sztuki
ananas świeży 1 szklanka
mleko kokosowe 400 ml
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sezam 2 łyżki
pomidorki cherry 200 g
czerwona pasta curry 50 g
liście kafiru 4 liście
olej 3 łyżki
mięta świeża kilka listków
ogórek 1 sztuka
chili 1 sztuka
sok z limonki kilka kropel
sos rybny 2-3 łyżki
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z indykiem i ananasem, DS XVIII odc. 24

Curry można przygotować na wiele różnych sposobów. W tym przepisie poza obowiązkowym mleczkiem kokosowym (które musi znaleźć się w każdym curry), odnajdziecie również liście kaffiru, czerwoną pastę curry i nieoczywisty składnik, którym jest ananas. Jeśli nie macie świeżego ananasa, to sięgnijcie po tego z puszki. Najważniejsze by był on soczysty i pełen słodkiego smaku, który będzie ciekawym urozmaiceniem całego dania. Dlatego jeśli zastanawiacie się, jak przygotować curry z indykiem lub szukacie przepisu na ciekawe danie - ten sprawdzi się idealnie! 

Sposób przygotowania:

1

Do garnka wsypujemy 1 szklankę ryżu jaśminowego i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut, aż ryż zmięknie.

2

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski zalewamy olejem i przyprawiamy kminem rzymskim Prymat. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

3

Siekamy szalotkę na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną szalotkę. Kminek Prymat tłuczemy w moździerzu i przyprawiamy szalotkę.

Następnie dodajemy pastę curry i liście limonki Kaffir. Całość mieszamy i wrzucamy zamarynowane mięso z indyka. Dokładnie mieszamy, aby pasta oblepiła mięso i wlewamy mleko kokosowe.

4

Następnie dodajemy pokrojonego ananasa oraz pomidorki cherry. Smażymy aż mięso będzie gotowe i doprawiamy sosem rybnym. Patelnie zdejmujemy z ognia i danie skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec posypujemy miętą.

5

Przygotowujemy sałatkę:

Ogórka kroimy w cienkie paseczki. Wrzucamy do miski i dodajemy chili.

W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy sos rybny, sok z limonki i miód oraz imbir mielony Prymat. Pokrojone ogórki polewamy sosem. Na koniec dodajemy liście mięty.

6

Gotowe danie curry posypujemy sezamem i podajemy z ryżem oraz sałatką.

Spodobał Wam się przepis na curry z indykiem i ananasem, koniecznie zobaczcie inne przepisy na interesujące dania przygotowane w programie Doradca Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak