Przepis i sposób przygotowania na: Curry z indykiem i ananasem, DS XVIII odc. 24
Curry można przygotować na wiele różnych sposobów. W tym przepisie poza obowiązkowym mleczkiem kokosowym (które musi znaleźć się w każdym curry), odnajdziecie również liście kaffiru, czerwoną pastę curry i nieoczywisty składnik, którym jest ananas. Jeśli nie macie świeżego ananasa, to sięgnijcie po tego z puszki. Najważniejsze by był on soczysty i pełen słodkiego smaku, który będzie ciekawym urozmaiceniem całego dania. Dlatego jeśli zastanawiacie się, jak przygotować curry z indykiem lub szukacie przepisu na ciekawe danie - ten sprawdzi się idealnie!
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy 1 szklankę ryżu jaśminowego i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut, aż ryż zmięknie.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski zalewamy olejem i przyprawiamy kminem rzymskim Prymat. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Siekamy szalotkę na drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną szalotkę. Kminek Prymat tłuczemy w moździerzu i przyprawiamy szalotkę.
Następnie dodajemy pastę curry i liście limonki Kaffir. Całość mieszamy i wrzucamy zamarynowane mięso z indyka. Dokładnie mieszamy, aby pasta oblepiła mięso i wlewamy mleko kokosowe.
Następnie dodajemy pokrojonego ananasa oraz pomidorki cherry. Smażymy aż mięso będzie gotowe i doprawiamy sosem rybnym. Patelnie zdejmujemy z ognia i danie skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec posypujemy miętą.
Przygotowujemy sałatkę:
Ogórka kroimy w cienkie paseczki. Wrzucamy do miski i dodajemy chili.
W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy sos rybny, sok z limonki i miód oraz imbir mielony Prymat. Pokrojone ogórki polewamy sosem. Na koniec dodajemy liście mięty.
Gotowe danie curry posypujemy sezamem i podajemy z ryżem oraz sałatką.