Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 150 g
cukier 50 g
żółtko jajek 2 szt

nadzienie

masa kajmakowa 1 puszka
konfitura pomarańczowa 1 słoiczek
orzeszki ziemne 100 g
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
czekolada biała 1/2 tabliczki
skórka pomarańczowa 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać składniki sypkie.
Krok 1 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
2
Wkroić masło. Dodać żółtka.
Krok 2 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
3
Zagnieść ciasto, włożyć na 30 min do lodówki.
Krok 3 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
4
Konfiturę przełożyć do rondelka. Dodać 50 ml wody i skórkę pomarańczową. Całość zagotować. Dusić 10 min.

Masę kajmakową włożyć do gorącej wody i zostawić, aby się ociepliła.
Krok 4 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
5
Ciasto rozwałkować. Przełożyć na blachę, zachowując ozdobne ranty. Ponakłuwać. Podpiec 20-30 min w 180 stopniach.
Krok 5 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
6
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć masę kajmakową, a na nią masę z konfiturą.
Krok 6 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
7
Posypać orzeszkami.
Krok 7 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto
8
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno.
Rozpuszczonymi czekoladami porobić kleksy na mazurku.
Krok 8 - Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak