Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto
Dania z makaronu przyrządza się szybko i są smaczne. ten przepis na spaghetti ze szpinakiem i pesto to pomysł na obiad, dla wielbicieli aromatycznych dań. Makaron przyrządzony jest ze szpinakiem, kurczakiem, pesto oraz z serem feta.
1. Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą.
2. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak (u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu.
4. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem.