Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLĘDZE Z CUKREM PUDREM

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
jajko 2 szt
mąka pszenna 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
olej do smażenia
cukier puder

Porada

Jeżeli nie chcemy, by ziemniaki ściemniały możemy do masy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Do placków możemy również dodać żółty ser.

Przepis i sposób przygotowania na: PLĘDZE Z CUKREM PUDREM

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Ścieramy na tarce.
Krok 1 - PLĘDZE Z CUKREM PUDREM foto
2
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Równie dobrze możemy ją zetrzeć na tarce.
Krok 2 - PLĘDZE Z CUKREM PUDREM foto
3
Starte ziemniaki odcedzamy na sitku z nadmiaru soku, a następnie łączymy z cebulą i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i przyprawą do ziemniaków.
Krok 3 - PLĘDZE Z CUKREM PUDREM foto
4
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
Krok 4 - PLĘDZE Z CUKREM PUDREM foto
5
Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Rozkładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem.
Krok 5 - PLĘDZE Z CUKREM PUDREM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak