Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane bakłażany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
ryż brązowy 10 dag
mięso mielone 30 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
oliwa
ser żółty
sól
pieprz
tymianek
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane bakłażany

Kroki postępowania

1
Warzywa dokładnie myjemy. Bakłażany dzielimy na pół. Wydrążamy środek i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa solimy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Krok 1 - Faszerowane bakłażany foto
2
Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, oraz ugotowany ryż. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku. Zagniatamy masę.
Krok 2 - Faszerowane bakłażany foto
3
Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 3 - Faszerowane bakłażany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 23.05.2015 14:39
Super pomysł, bardzo lubię faszerowane warzywa
Krystyna32 23.05.2015 07:59
wyglądają pysznie
w mojej kuchni 23.05.2015 00:07
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak