Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

Pomidorowa zupa włoska z muszelkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobny makaron wloski Conchigliette (użyłam malutkich muszelek razowych)

    250 g
  • 2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów

    800 g
  • czosnek

    2 duze zabki
  • SÓL, ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ

  • bulion drobiowy

    1 z warzywami
  • fasola biała z puszki

    200 g
  • oliwa

    2-3 lyzki
  • bazylia świeża

    2 garście liści
  • Do dekoracji:

  • bazylia świeża

    listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron uggotowac al dente w osolonej wodzie, przeplukac zimna woda i odcedzic. Cebule i czosnek obrac i umyc, drobno pokroic. Fasole dobrze przepłukać. Listki bazylii drobno posiekac (bazylie można zastąpić natka pietruszki). Na patelni rozgrzac tluszcz i zeszklic cebule z czosnkiem. Zagotowac bulion wraz z pomidorami, dodac fasole i cebule z czosnkiem, gotowac 15 minut na niewielkim ogniu. Tuz przed zakonczeniem gotowania doprawic sola i pieprzem, dodac zielenine. Do głębokich talerzy lub bulionerek, wrzucic porcje makaronu (wg uznania), zalac goraca zupa, posypac startym, żółtym serem (nie żałować), przybrac zielenina (bazylia lub pietruszka) i spożywać na goraco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

30.06.2013 09:18
pyszna zupka

plocia

26.04.2013 22:31
Pomidorówkę to ja bym jadła i jadła...

Megi

25.08.2012 08:21
smakowicie wyglada

Anna133

07.01.2012 17:59
a ciekawe jak smakuje , próbował juz ktos zrobić taki przepis ?

barbara11561

04.12.2011 08:38
pysznie wygląda

PaniMISIOWA

20.11.2011 09:25
świetna! pożywana i rozgrzewająca :-)

caroline1983

23.10.2011 21:57
fajna, syta zupa :)

eli_555

24.08.2011 22:48
pyszna zupka

Izabela/bella81

31.07.2011 09:02
apetyczna

agnieszka189

01.09.2010 14:05
smakowita

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat