Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne paszteciki
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i oraz rozczyn wcześniej przygotowany. Margarynę dodajemy roztopioną, przestudzoną. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki, smażymy z cebulką na małym ogniu, aż będzie miękkie. Studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy kilka łyżek tłuszcz z duszenia żeby farsz nie był za suchy. Dodajemy bułkę namoczoną w wodzie. Wyrabiamy i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, ciasto wałkujemy. Podsypujemy ciasto mąką. Na podłużne ciasto nakładamy wzdłuż farsz z i zawijamy w rulonik. Sklejamy brzegi ciasta.
Kroimy ciasto na kilkanaście kawałków. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach gdyż nam jeszcze podrośnie. Przykrywamy na 25 minut ściereczka do podrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°c, około 25 minut do zrumienienia.