Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z zielonego groszku

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt
masło 2 łyżki
groszek zielony 900 g
natka pietruszki 1 pęczek
bulion warzywny 1 l
mleko 500 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z zielonego groszku

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa. Ja bulion mam zawsze po porcjowany i zamrożony ale w ostateczności możemy użyć bulionu z kostki. Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.05.2015 14:31
pyszny obiadek :)
Asik32 18.05.2015 14:06
mam ochotę na taką zieloną zupkę:)
bertpvd 18.05.2015 14:06
Pyszna zupa :)
MałaMi89 18.05.2015 13:51
Świetny! Muszę też przyrządzić taki :)
Konczi 18.05.2015 13:00
pysznie wygląda - takim właśnie musi być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak