Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa rozkosz

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki

żółtko jajek 2 szt
białko 2 szt
cukier 55 g
masło 40 g
czekolada gorzka 165 g
sól 1 szczypta

Składniki na krem z gorzkiej czekolady

czekolada gorzka 100 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 150 ml
masło 25 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
biała czekolada 50 g

Składniki na krem z mlecznej czekolady z orzechami

czekolada mleczna 100 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 150 ml
masło 25 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
orzechy włoskie 30 g

Składniki na sos czekoladowy

czekolada gorzka 80 g
masło 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% lub 36% 30 ml

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 3 łyżki
borówka amerykańska

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rozkosz

Kroki postępowania

1
Przygotowanie czekoladowego biszkoptu bez mąki:
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wlewamy do jajek, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa na biszkopt ma mieć ok. 0,5 cm grubości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok. 10-12 minut.

Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu ringów 4 okrągłe placki, na które nakładamy niewielką ilość dżemu.


Krok 1 - Czekoladowa rozkosz foto
2
Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż żelatyna się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Białą czekoladę siekamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy aż składniki się połączą.

Na nasze okrągłe biszkopty nakładamy ringi i wylewamy przygotowany krem, tak do połowy wysokości i wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Czekoladowa rozkosz foto
3
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady z fistaszkami:
Mleczną czekoladę z fistaszkami rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

Z lodówki wyjmujemy ringi. Na zastygnięty krem z gorzkiej czekolady kruszymy pozostały czekoladowy biszkopt. Następnie wylewamy krem z mlecznej czekolady z fistaszkami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Czekoladowa rozkosz foto
4
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.
Desery wyjmujemy z ringów. W celu ułatwienia sobie pracy podczas wyjmowania zastygniętego kremu z ringów należy na samym początku, jeszcze przed napełnieniem ringów obwiązać każdy oddzielnie sznureczkiem/nitką, który później wykorzystamy do oddzielenia masy od formy. Dzięki temu, po przeciągnięciu sznureczka dookoła, krem z łatwością wypadnie na talerz.

Nasz deser polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i w dowolny sposób dekorujemy!

Smacznego!

Krok 4 - Czekoladowa rozkosz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.03.2017 18:15
apetyczny torcik
KORAL 11.09.2016 09:26
Jaki apetyczny torcik :)
smerfetka79 27.05.2016 23:51
zapisuję do zrobienia
smerfetka79 27.05.2016 23:49
Wyglada grzesznie pysznie!
Ada-Gaba 09.05.2016 21:39
przepięknie wygląda ten deserek
ben-ka 22.03.2016 08:02
Rewelacja !!!
Lis 21.03.2016 20:09
Wygląda niesamowicie:)
Klausia 15.02.2016 22:28
deser na miarę Nieba :)
tytka 18.05.2015 10:16
przepięknie wygląda ten deserek
Kuchnia Marty 17.05.2015 22:25
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa :)
ada.la 17.05.2015 21:53
Dla mnie jesteś mistrzem w czerwcu, mam nadzieję że DS doceni ten deser
ada.la 17.05.2015 21:51
ten deser od razu ;przykuł moją uwagę. Nie wiem jak to smakuję ale wygląd mówi sam za siebie. Jesteś mistrzem
Jadwiga/Jaga85 17.05.2015 20:49
Brak mi słów- SUPER!
Beatris 17.05.2015 20:22
Chyba muszę przestać wpatrywać się w zdjęcie, bo zaraz klawiaturę zaślinię... Prawdziwe cudo:) Też z chęcią się porozkoszuję, dlatego zabieram przepis do ulubionych...
agataw1990 17.05.2015 20:07
Niesamowite, prawdziwe kulinarne arcydzieło:)
Kuchnia Marty 17.05.2015 17:15
Oj.. Strasznie mi miło.. aż się zawstydziłam :) Tyle miłych słów. I najważniejsze - żadna ze mnie pani... Marta jestem :)
Internetowa Kuchnia 17.05.2015 16:53
REWELACJA!
paulette17 17.05.2015 16:50
O Matko kochana ! TO JEST TAKIE PIĘKNE! SZTUKA KULINARNA! ARCYDZIEŁO ! JAKBYM MOGŁA TO W MUZEUM WYWIESIŁABYM ZDJĘCIE ! Zakochałam się :( Cudowne pani Marto ! Gratuluje :))
IKrakowianka 17.05.2015 16:41
przepyszny deser
marenka 17.05.2015 16:08
Wygląda smakowicie..;-)
mirosława4 17.05.2015 15:21
ale kusisz !
Ania321 17.05.2015 14:55
zjadłabym z największą przyjemnością :)
Mniam 17.05.2015 14:54
O! Coś dla mnie, bo uwielbiam czekoladę :) Ciekawy pomysł ze sznureczkiem :)
Czarnula666 17.05.2015 14:29
Mistrzostwo!! Marta, podziwiam Cie! :)
barbara11561 17.05.2015 14:14
Sama chętnie porwałabym taką porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak