Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kalafior

    700-800 g
  • sól

  • cukier

  • masło

    1 łyżka (do wysmarowania formy)

Sos

  • mleko 3,2%

    200 ml
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • ser kozi

    100 g (twardy)
  • sól

  • cukier

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

16.05.2015 20:58
uwielbiam :)

luna76

16.05.2015 20:55
rewelacja!!! mniam :)

Agata3

16.05.2015 10:35
pyszności :)

Renata9

15.05.2015 22:35
Smaczne jedzonko :-)

Iwusia

15.05.2015 21:48
ale pyszności

Katarzyna59

15.05.2015 21:10
super, extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat