Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami
Przygotowanie kapusty:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli, w trakcie smażenia dodajemy ok. 1 łyżeczki cukru.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, masło i drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.
Młode ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ważne aby ich nie rozgotować! Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ugotowane młode ziemniaki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i koperek. Podsmażamy aż ziemniaki się delikatnie zarumienią. Na koniec dodajemy młodą kapustę i kilka minut wszystko razem smażymy.
Taka młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniaki już jest idealna jako propozycja na główne danie. Jeśli jednak jesteście mięsożerni to polecam podać ją np. z pieczonym schabem.