TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • margaryna

    125 gram
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól morska

    szczypta
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka

Składniki

  • bakłażan

    1 szt
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • cukinia

    1 szt
  • pomidorki cherry

    4-5 szt
  • ser ricotta

    240 gram
  • jajko

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
Krok 2 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
Krok 4 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.
Krok 5 - TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

09.05.2015 21:54
Wygląda cudownie:)

Alex_M

08.05.2015 20:26
smaczna tarta

MałaMi89

08.05.2015 15:04
Muszę w końcu spróbować szparagów :) świetnie zachęca wyglądem ta tarta :))

jagoda5913

08.05.2015 11:26
Pyszna, zrobie w sezonie

gosia56

08.05.2015 09:19
super i kolorowo;)

Mancia w kuchni

08.05.2015 08:40
to coś dla mnie... pycha!

2milutka

08.05.2015 08:37
u Ciebie nigdy nie nudno!

RenataZ-et

08.05.2015 08:24
wygląda perfekcyjnie

ilka01

08.05.2015 07:59
wygląda bardzo apetycznie :)

Ola1984

08.05.2015 07:43
Świetne połączenie smaków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat