Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki z mięsem i ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
mięso mielone 1 kg
ryż 300 g
cebula 2 szt
olej 2 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Bazylia suszona Prymat
oregano
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z mięsem i ryżem

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju
na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.

Sos przygotowuję osobno.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 04.05.2015 12:47
zjadłoby się takie gołąbki
kloruś 04.05.2015 12:34
chętnie bym skosztowała!
w mojej kuchni 04.05.2015 11:14
pyszne pyszności..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak