Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, DS XVIII odc. 30
Lubimy tradycyjne obiady, dlatego przepis na polędwiczki w sosie śmietankowym z czosnkiem niedźwiedzim. Do tego pieczone ziemniaczki z estragonem i papryką słodką oraz sałatka z koperku, ogórka, rzodkiewki z dipem z maślanki i sokiem z kiszonych ogórków.
Najczęściej sos do sałatki robimy z jogurtu, oliwy lub majonezu. Tymczasem pyszny dressing do sałatki można zrobić z maślanki czy soku z kiszonych ogórków. Każdy sos do sałatki można wzbogacić świeżymi, siekanymi ziołami i przyprawami, np. papryką czy kurkumą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym, krok po kroku:
Przygotowujemy pieczone ziemniaczki:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, program pieczenia góra dół. W miseczce mieszamy oliwę, sól, estragon Prymat i paprykę. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowaną marynatą następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, aż będą rumiane. Jeśli nie masz piekarnika z funkcją pary, (tak, jak w pokazujemy w odcinku), to przed pieczeniem podgotuj ćwiartki ziemniaków przez ok. 10 minut.
Przygotowujemy polędwiczki wieprzowe:
Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim Prymat i dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie przyprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone polędwiczki i smażymy na patelni z obu stron. Dodajemy wino, a zaraz potem śmietankę 30% oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy często mieszając, a kiedy sos się zredukuje dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowujemy sałatkę:
Ogórka świeżego, kiszonego oraz rzodkiewkę kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanym koperkiem. Sok z ogórków mieszamy z maślanką i wlewamy do sałatki. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Polędwiczki podajemy ze śmietanowym sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.