Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, DS XVIII odc. 30

5.0
(141)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym z czosnkiem niedźwiedzim. Do nich podajemy pieczone ziemniaczki i sałałtkę.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 700 gramów
ziemniaki typu A (sałatkowe) 1 kilogram
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietanka 30% 250 mililitrów
białe wino wytrawne 100 mililitrów
maślanka 1 szklanka
rzodkiewka 1/2 pęczka
ogórek zielony 1/2 sztuki
koperek świeży 2 łyżki
ogórki kiszone 2 sztuki
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
cebula 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej 2 łyżki
sok z ogórków kiszonych 100 mililitrów

Porada

W odcinku Daria Ładocha używa piekarnika z funkcją pary. Jeśli nie masz takiej opcji w swoim urządzeniu to przed pieczeniem podgotuj łódeczki ziemniaków przez ok. 10 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, DS XVIII odc. 30

Lubimy tradycyjne obiady, dlatego przepis na polędwiczki w sosie śmietankowym z czosnkiem niedźwiedzim. Do tego pieczone ziemniaczki z estragonem i papryką słodką oraz sałatka z koperku, ogórka, rzodkiewki z dipem z maślanki i sokiem z kiszonych ogórków. 

Najczęściej sos do sałatki robimy z jogurtu, oliwy lub majonezu. Tymczasem pyszny dressing do sałatki można zrobić z maślanki czy soku z kiszonych ogórków. Każdy sos do sałatki można wzbogacić świeżymi, siekanymi ziołami i przyprawami, np. papryką czy kurkumą.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietankowym, krok po kroku:

1

Przygotowujemy pieczone ziemniaczki:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, program pieczenia góra dół. W miseczce mieszamy oliwę, sól, estragon Prymat i paprykę. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowaną marynatą następnie  wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, aż będą rumiane. Jeśli nie masz piekarnika z funkcją pary, (tak, jak w pokazujemy w odcinku), to przed pieczeniem podgotuj ćwiartki ziemniaków przez ok. 10 minut.

2

Przygotowujemy polędwiczki wieprzowe:

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim Prymat i dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie przyprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone polędwiczki i smażymy na patelni z obu stron. Dodajemy wino, a zaraz potem śmietankę 30% oraz pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy często mieszając, a kiedy sos się zredukuje dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

 

3

Przygotowujemy sałatkę:

Ogórka świeżego, kiszonego oraz rzodkiewkę kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanym koperkiem. Sok z ogórków mieszamy z maślanką i wlewamy do sałatki. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

4

Podanie:

Polędwiczki podajemy ze śmietanowym sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.

 

 

Jak zrobić pyszne, złociste pieczone ziemniaczki?

Wybierz ziemniaki sałatkowe - mają niewiele skrobi, bardziej zwartą konsystencję i świetnie nadają się do zapiekania i sałatek. Aby ziemniaki wyszły złociste i była smaczne, warto je doprawić przed pieczeniem. Wymieszaj oliwę z papryką słodką, ulubionymi ziołami, odrobiną soli i zapiekaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona 17.05.2023 20:22
To w końcu czosnek niedzwiedzi do ziemniaków czy estragon? Bo film wyklucza się z opisem..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak