Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z bezą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
woda zimna 2 łyżki
cukier puder 30 g

Lemon curd

cytryny 2 sztuki
jajko 2 sztuki
masło 70 g
cukier 1/2 szklanki

Beza cytrynowa

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 2 łyżki
skórka z cytryny
cukier puder 1 szklanka (niepełna)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone w małe kawałki masło. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Następnie dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.

Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić w misce razem z cukrem i jajkami. Trzepaczką rozkłócić jajka, po czym do masy dodać pokrojone drobno masło. W małym garnku zagotować trochę wody (miska położona na granku nie może dotykać wody) i zostawić na średnim ogniu. Miskę postawić na garnku i mieszać składniki trzepaczką aż do połączenia masy z masłem i zgęstnienia. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zestawić miskę z kąpieli wodnej. Gotowy krem przetrzeć przez sito i zostawić do ostudzenia.

Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować na wielkość formy (około 26 cm). Wyłożyć nim formę i docisnąć ciasto do jej boków. Ciasto nakłuć na całej powierzchni i wstawić do lodówki na czas podgrzania piekarnika. Ustawić piekarnik na 200 st. na termoobieg i do gorącego wstawić ciasto na 20 minut. Podpieczone ciasto ostudzić, po czym wyłożyć na nie lemon curd.

Schłodzone białka ubić z odrobiną soli oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać po trochu cukier i mąkę. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta, nałożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyłożyć na ciasto. Następnie wstawić tartę do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 20 minut, aż beza się zrumieni. Gotowe ciasto ostudzić, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 01.05.2015 16:22
Apetycznie ,pięknie
Mniam 01.05.2015 12:23
Beza i krem cytrynowy to bardzo zgrany duet. Pyszny!
Wafelek2601 01.05.2015 12:05
Bardzo dobra
Betina#45 01.05.2015 11:41
świetna cytrynowa tarta ;) zjadłabym !
Ewelina1991 01.05.2015 11:05
super tarta
Renata9 01.05.2015 07:58
Smaczna tarta :-)
adelajda 01.05.2015 07:47
Super !!!!!
Katarzyna59 30.04.2015 22:40
rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak