Przepis i sposób przygotowania na: Koktajl owocowo-szpinakowy z dominującym smakiem truskawek.
1) Kiwi, truskawki, szpinak i sok z połówki cytryny (wszystkie składniki świeże) wrzucić do dzbanka, uzupełnić wodą mineralną lub źródlaną, tak aby objętość całkowita wynosiła około 1 litr. Wszystko zmiksować, rozlać do szklanek i udekorować.
2) Kiwi i truskawki wrzucić do sokowirówki ( zwłaszcza, gdy dzieci nie lubią pestek). Pozyskany sok przelać do dzbanka, dorzucić umyte liście świeżego szpinaku i wycisnąć sok z połówki cytryny. Uzupełnić wodą do poziomu około 0,9 litra, a następnie przelać do szklanek i udekorować kawałkiem truskawki.
Porcja około 220-250 ml zawiera około 40-50 kcal. Zawiera wiele witamin i innych cudownych składników zawartych w zielonych liściach szpinaku. Co najważniejsze wcale nie czujemy smaku szpinaku - tylko lekko orzeźwiający smak truskawek.